vrijdag 21st oktober 2016

Kritiek lek Linux-kernel bekend

Update 00:30 uur

Alle VPS-en zijn herstart en weer bereikbaar. Het onderhoud is afgerond.

Update 20:15 uur

In de komende uren voeren we de laatste stappen van het onderhoud uit voor onze VPS-en. Hierdoor is het VPS kort onbereikbaar.

Update 16:50 uur

Alle shared hostingservers zijn inmiddels herstart. Websites en e-mail is nu ook weer bereikbaar. Hiermee hebben we het lek succesvol gedicht. De inspanningen die we hiervoor moesten verrichten, hebben gevolgen voor de beschikbaarheid van de back-ups voor de komende dagen.

Wil je een back-up bij ons aanvragen, dan kunnen wij een back-up van afgelopen nacht (donderdag 20 oktober) terugplaatsen. We verwachten dat de back-ups eind volgende week weer bij zijn, dat betekent dat we weer van elke nacht back-ups terug kunnen plaatsen. Onze excuses voor dit tijdelijke ongemak. We houden je op de hoogte van de voortgang.

Update 15:30 uur

Op de meeste shared hostingservers zijn de patches succesvol uitgerold. Een aantal servers wordt nog herstart. Op deze servers zijn websites en e-mail nog niet bereikbaar.

10:30 uur

Er is een kritiek lek ontdekt in de Linux-kernel (de kern van het Linux-besturingssysteem). Hackers kunnen via het lek volledige toegang tot de server verkrijgen. Nadat dit lek bekend is gemaakt, is onze technische afdeling direct begonnen om het lek te dichten.

Het lek heeft impact op alle shared hostingservers, VPS’en en onze overige infrastructuur. We zijn nu bezig om al deze servers te patchen en herstarten zodat ze weer veilig zijn. Staat je account op een van deze servers, dan zijn je website en eventuele andere diensten tijdens de herstart 5 a 10 minuten onbereikbaar.

Meer informatie staat op www.ncsc.nl